Wij hebben vandaag ons kruipruimte laten isoleren met vloerisolatie en dat was hard nodig. Want nadat we hadden uitgebouwd en vloerverwarming hadden laten aanleggen, werd het toch niet zo snel warm binnen als we hadden verwacht. Bij een controle door de vloerverwarming monteur bleek dat we toch wel heel veel warmte verloren in ons kruipruimte en dat vloerisolatie echt nodig is.
Waarom wij overstag zijn gegaan? Wat de voordelen en nadelen zijn? Lees je in mijn blog
Wat is kruipruimte isolatie?
Bij het isoleren van de kruipruimte wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem of tegen de onderkant van je vloer aangebracht. Het wordt daarom ook wel bodemisolatie genoemd. Door de kruipruimte te isoleren verminder je warmte verlies naar je kruipruimte toe. En zorg je voor een drogere kruipruimte
Door het isoleren van de kruipruimte van de woning kan je gemiddeld 10 tot 15% op je energiefactuur besparen. Daarnaast blijft de vloer lekker warm en koelt het binnen minder snel af.
De voordelen van kruipruimte isolatie
Nummer 1 is natuurlijk energiebesparing: door je kruipruimte te isoleren behoud je een constante temperatuur in huis, waardoor de verwarmingskosten kunnen worden verlaagd.
Maar ook verbeter je de luchtkwaliteit. Vloerisolatie voorkomt vochtproblemen en schimmelgroei, wat kan leiden tot een gezondere leefomgeving en een betere luchtkwaliteit.
Comfort mag natuurlijk niet ontbreken want een goede isolatie zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in huis en dat voelt gewoon comfortabeler aan.
Wist je dat vloerisolatie in de kruipruimte ook kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf? Ik ben benieuwd!
Na isolatie krijgt je huis een beter energielabel (natuurlijk in combinatie met andere isolerende maatregelen). Door een hoger energie-efficiëntie stijgt de waarde van de woning.
Het isoleren van de kruipruimte kan dus op verschillende manieren voordelig zijn voor zowel jouw comfort als de energie-efficiëntie van een woning en dus je kosten voor het gebruik van gas en energie. Wat tegenwoordig best een ding is.
Welke soorten vloerisolatie materialen er zijn?
Er zijn verschillende soorten vloerisolatie materialen die gebruikt kunnen worden in de kruipruimte, zoals isolatieplaten, schuim, glaswol en isolatiechips of isolatieparels. Bij deze laatste wordt je kruipruimte vol gespoten. Dit gebeurd meestal als een kruipruimte erg ondiep is of wanneer er vochtproblemen zijn.
Wij hebben gekozen om het te laten doen dmv PIF isolatie folie tegen de onderkant van de vloer te laten bevestigen. zie het als een soort luchtkussen.
Kosten en besparingen
De kosten van het isoleren van de kruipruimte variëren natuurlijk. Dat heeft te maken met welke manier van isolatie je gebruikt, of dat je het zelf doet of laat doen. En je vloer oppervlakte.
Maar door deze vloerisolatie maatregel gaan je maandlasten op je energierekening omlaag. Het is dus een langetermijnbesparingen. In veel gevallen kan je ook nog een subsidie aanvragen!
De Milieueffecten zijn natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het isoleren. Big issue, want als we met zn allen een beetje kunnen bijdragen in het verbeteren van de co2 uitstoot en energieverbruik, dan doen we dat toch graag?
De meest voorkomende problemen zonder isolatie?
Dat is toch wel het opkruipende vocht. Met koude dagen voelden we de kou opstijgen vanaf de vloer. Gek…want we hebben vloerverwarming dachten we. Maar we hebben er nooit bij stilgestaan gestaan dat de warmte eerst naar beneden zakte… waar de vochtige kruipruimte eigenlijk ervoor zorgde dat het niet zo snel warm werd binnen, maar ook snel zijn warmte weer verloor. Als het goed is, is dat nu verleden tijd!
De mannen zijn hier ongeveer een dagdeel bezig geweest. En we gaan nu ervaren hoe het bevalt. Maar zodra we een tijdje verder zijn zal ik een andere blog mijn bevindingen aanvullen.
xoxo